Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008
Origami
Λίγα λόγια για την ιστορία του origami
Το origami είναι μία εικαστική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και τρόπος διασκέδασης.
Η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, η χαρτοδιπλωτική, είναι η κατασκευή ενός σχήματος με το δίπλωμα ενός ή περισσοτέρων χαρτιών. Αυτή η τεχνική ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 794 μ .Χ. (“ όρι” σημαίνει δίπλωμα και “κάμι”, χαρτί 折り紙), και εξελίσσεται μέχρι σήμερα, όπου διδάσκεται και σαν μάθημα στα σχολεία.
Σε αντίθεση με το origami , το κόψιμο του χαρτιού επιτρέπεται μόνο στο kirigami,(kiru σημαίνει κόβω) ενώ στο storygami ταυτόχρονα με τα διπλώματα του χαρτιού αφηγούμαστε μία ιστορία σχετική με τις αντίστοιχες τσακίσεις του.
Η τέχνη αυτή αναπτύσσει την φαντασία και την δημιουργικότητα, οξύνοντας το μυαλό και απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε ενήλικες. Έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, αλλά και η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) .
Σύμβολο του origami είναι ο γερανός
Ο γερανός είναι ένα πολύ ωραίο και μεγαλοπρεπές πτηνό. Συμπεριφέρεται με μεγάλη αφοσίωση και πίστη στο ταίρι του. Τα μικρά τους τα αγαπούν υπερβολικά ,τα τρέφουν και τα μεγαλώνουν με μεγάλη τρυφερότητα
Το origami- γερανός είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και διαδεδομένο στην Ιαπωνία, γιατί το πουλί αυτό συμβολίζει την καλή υγεία. Ο μύθος λέει, ότι αν κάποιος διπλώσει 1000 γερανούς σε χαρτί, όλες του οι επιθυμίες θα γίνουν αληθινές.
Το origami-γερανός έγινε ακόμα πιο γνωστό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Sadako Sasaki, ένα κορίτσι 11 χρόνων έπαθε λευχαιμία, εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.
Στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν την επισκέφτηκε ένας καλός της φίλος που της έκανε δώρο ένα origami-γερανό και της είπε το μύθο. Τότε η Sadako έκανε μια ευχή: να γίνει καλά. Για να πραγματοποιηθεί η ευχή της λοιπόν, άρχισε να διπλώνει γερανούς για να φθάσει τους 1000. Ήταν πραγματικά γενναίο κορίτσι, φτιάχνοντας τους γερανούς ξεχνούσε την αρρώστια της. Η πράξη της εντυπωσίασε γιατρούς, επισκέπτες και τους άλλους ασθενείς, που άρχισαν να της μαζεύουν χαρτιά για να εκπληρώσει το δύσκολο έργο της.
Το άτυχο κορίτσι όμως πέθανε έχοντας προφτάσει να διπλώσει 644 γερανούς. Τότε οι συμμαθητές και οι φίλοι της, ανέλαβαν να διπλώσουν τους υπόλοιπους, που τους τοποθέτησαν στον τάφο της. Αποφάσισαν να διαδώσουν σε όλα τα παιδιά της Ιαπωνίας την ιστορία της Sadako για να μαζέψουν χρήματα και να στήσουν ένα άγαλμα στο όνομά της, υμνώντας την ειρήνη. Όταν η ιαπωνική κυβέρνηση έμαθε για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο αποφάσισε να μετονομάσει ένα πάρκο στη Χιροσίμα, δίνοντας του το όνομα «Πάρκο της ειρήνης». Εκεί ανεγέρθηκε το άγαλμα της Sadako που κρατάει ένα πελώριο origami-γερανό. Οι συμμαθητές της έγραψαν στη βάση του αγάλματος:
Αυτή είναι η κραυγή μας
Αυτή είναι η προσευχή μας
Ειρήνη σε όλο τον κόσμο
Το origami-γερανός θεωρείται έτσι, διεθνώς ένα σύμβολο ειρήνης.
Οδηγίες για το σωστό δίπλωμα ORIGAMI
1. Διαλέξτε κατάλληλο χαρτί και κόψτε το στο ζητούμενο μέγεθος και σχήμα.
2. Διπλώνετε το χαρτί καθαρά και προσεχτικά ειδικά στις γωνίες.
3. Δουλεύετε πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια , έτσι ώστε όλα τα διπλώματα και τα τσακίσματα να γίνονται με ακρίβεια.
4. Η ακρίβεια επιτυγχάνεται με την πίεση του αντίχειρα πάνω από κάθε τσάκιση και δίπλωμα. Έτσι όλα τα επόμενα βήματα γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία.
5. Όσο μεγαλύτερη είναι η ακρίβεια μιας τσάκισης, τόσο ομορφότερο θα είναι το αποτέλεσμα.
6. Ακολουθείτε κάθε βήμα προσεκτικά, με την σειρά που δίνεται.
7. Να δίνετε προσοχή σε όλες τις οδηγίες π.χ. την κατεύθυνση του διπλώματος, πως ένα σχήμα μπορεί να διπλωθεί μαζί, αν μια δίπλωση ή ένα τσάκισμα πρέπει να ανοίξει ξανά κ.λ.π.
Ο γερανός
(Ιαπωνικό παραδοσιακό παραμύθι)
Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας φτωχός κυνηγός. Μια μέρα καθώς προχωρούσε μέσα στο δάσος, άκουσε πίσω από κάτι θάμνους φτερουγίσματα. Κοίταξε παραξενεμένος και τι να δει; Ένας γερανός είχε παγιδευτεί και προσπαθούσε απεγνωσμένα να ελευθερωθεί.
Ο κυνηγός βλέποντας αυτό το όμορφο πουλί αβοήθητο, το λυπήθηκε και το ελευθέρωσε.
Το επόμενο βράδυ μια άγνωστη γυναίκα χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του και τον παρακάλεσε να την αφήσει να περάσει εκεί την νύχτα.
Ο κυνηγός γοητεύτηκε τόσο από την ομορφιά και την καλοσύνη της , που την επόμενη κιόλας μέρα της ζήτησε να τον παντρευτεί. Η κοπέλα δέχτηκε και από τότε ζούσαν αγαπημένοι!
Ο κυνηγός όμως , ήταν φτωχός και δεν μπορούσε να προσφέρει στην γυναίκα του όλα όσα θα ήθελε.
Εκείνη βλέποντάς τον στεναχωρημένο και θέλοντας να βοηθήσει , του είπε ότι θα έγνεθε ύφασμα, θα το πουλούσε στην αγορά και έτσι θα βγάζανε περισσότερα χρήματα. Τον παρακάλεσε όμως κάτι. Δεν θα έπρεπε ποτέ να την δει την ώρα που θα ύφαινε.
Έτσι και έγινε! Η γυναίκα έμεινε κλεισμένη στο δωμάτιο για τρία ολόκληρα μερόνυχτα. Όταν ο ήχος του αργαλειού σταμάτησε , βγήκε έξω κρατώντας στα χέρια της ένα υπέροχο ύφασμα. Ο κυνηγός το πήρε και πήγε στην πόλη για να το πουλήσει. Μόλις το είδαν οι έμποροι ξαφνιάστηκαν από την εκλεκτή του ποιότητα και του έδωσαν είκοσι χρυσές λίρες!!!
Το ύφασμα ήταν πολύ σπάνιο και ονομαζόταν «τα χίλια φτερά του γερανού». Από τότε η γυναίκα του ύφανε αρκετές φορές το πολύτιμο αυτό ύφασμα. Ο κυνηγός το πουλούσε και έτσι με τις λίρες που κέρδιζε άρχισαν να ζούνε πλουσιοπάροχα. Η γυναίκα όμως σιγά-σιγά αδυνάτιζε. Μια μέρα του είπε, ότι δεν θα μπορούσε να ξαναϋφάνει το πολύτιμο αυτό ύφασμα. Ήταν πραγματικά πολύ εξασθενημένη.
Όμως ο σύζυγός της είχε γίνει άπληστος και της ζήτησε να υφάνει για μια τελευταία φορά.
Η γυναίκα μη μπορώντας να του αρνηθεί κλείστηκε στο δωμάτιό της και άρχισε να υφαίνει. Όταν ήρθε το βράδυ της τρίτης μέρας , δεν εμφανίστηκε όπως τις προηγούμενες φορές. Πέρασαν ακόμα τρεις μέρες και τρεις νύχτες και ο άντρας της ανησύχησε τόσο πολύ ,που αθετώντας το λόγο του ,μπήκε μέσα στο κλειδωμένο δωμάτιο σπάζοντας την πόρτα.
Με μεγάλη του έκπληξη είδε στον αργαλειό έναν γερανό και όχι την γυναίκα του.
Το επόμενο πρωί η γυναίκα του βγήκε από το δωμάτιο κρατώντας το τελευταίο πολύτιμο ύφασμα στα χέρια της.
-Έχεις δει την πραγματική μορφή μου, του είπε και γι αυτό δεν μπορώ να μείνω άλλο μαζί σου.
Έπειτα μεταμορφώθηκε σε γερανό και πέταξε μακριά, αφήνοντας πίσω της τον κυνηγό να κλαίει με αναφιλητά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου